Wyścig kolarski TOUR de RYBNIK

Czy weźmiesz udział w 3. Tour de Rybnik?

Ankieta wygasła N, 22 sierpnia 2010, 12:12

Na pewno TAK
3
33%
Raczej TAK
4
44%
Jeszcze NIE WIEM
0
Brak głosów
Raczej NIE
0
Brak głosów
Na pewno NIE
0
Brak głosów
Tylko jako KIBIC
2
22%

Liczba głosów : 9

Re: Wyścig kolarski TOUR de RYBNIK

Postprzez Robert » Śr, 22 lipca 2009, 18:26

TOUR de RYBNIK 2009
Dyskusję czas zacząć...
Robert
DSTmax - 218,35 km [2007]
Vmax - 85,32 km/h [2008]

Obrazek

Obrazek
Robert
Administrator

Postprzez mariusz k » Śr, 22 lipca 2009, 20:59

Dzisiaj wpadłem na taki pomysł żeby uatrakcyjnić kibicom wyścig i zawodnikom dać pole do popisu. A mianowicie zrobić na trasie 3 lotne premie np. na 3,5 i 7 okrążeniu punktowane dla pierwszych trzech zawodnikow np 10, 6 i 4 pkt. i po wyścigu nagrodzić trzech najaktywniejszych zawodników. Nie jest to jakiś wielki problem pod względem organizacyjnym a myśle że dla kibiców fajna sprawa jak zobaczą 4 razy finiszujących zawodników a nie tylko raz na mecie.
Marco Pantani-13.01.1970-14.02.2004 [*]
mariusz k

Postprzez Robert » Wt, 25 sierpnia 2009, 10:31

Mamy już FORMALNĄ ZGODĘ na wyścig!
Co do spraw organizacyjnych, trochę się nam to rozkręciło i wszystko musieliśmy przewrócić do góry nogami...
Także za niedługo (początkiem WRZEŚNIA) powinniśmy już opublikować regulamin oraz wszelkie inne informacje :D

Pozdrower
Robert
Robert
Vmax - 85,32 km/h [2008]

Obrazek

Obrazek
Robert
Administrator

Postprzez Wolfgang » Śr, 2 września 2009, 18:43

Witam Wszystkich! Chciałbym wystartować w tej imprezie ale nie wiem czy dobrze zrobię. Czy się nie zbłaźnię jak wystartuję. Jestem zupełnym amatorem, trenuję dopiero 2-gi rok i jeszcze w żadnej imprezie kolarskiej nie brałem udziału. Na pewno nie przejadę 57 km w tempie 40km/h. Chciałbym spróbować, ale czy to jest ten czas i miejsce? Pozdrawiam wszystkich!
Wolfgang

Postprzez mariusz k » Śr, 2 września 2009, 21:43

Kiedyś musi byc pierwszy raz. A jest ku temu okazja bo trasa jest zupełnie płaska więc będzie Ci łatwiej niż jakbyś miał pokonywać jakieś podjazdy. No i w końcu wyścig jest dla amatorów, nie sądze by przyjechały jakieś poważne ekipy. Oczywiscie kilku dobrych zawodników pewnie się znajdzie, ale na pewno nie będa stanowić większości.
mariusz k

Postprzez Robert » Wt, 15 września 2009, 16:11

Dziś jeden z "kolegów" kolarzy dziś wytykał mi, że...

Prawo startu mają kolarze DOPIERO od 16 lat - bo tak jest napisane w REGULAMINIE TdR 2009.
Argumentując to, ze mi jako organizatorowi NIE ZALEŻY NA MŁODYCH KOLARZACH, że po co promować kolarzy po 30tce...
Że nie zależy mi na kolarzach....

Także śpieszę donieść PODOBNYM, że REGULAMIN jest ustanowiony po to, by go respektować!!!
Jeśli dopuszczamy zawodników od 16 lat, na rowerach szosowych i w kaskach sztywnych... to tego się trzymamy...
ZAWSZE ktoś będzie niezadowolony, poszkodowany, zniesmaczony... PRZYKRO mi z tego powodu, ale wszystkich an raz NIE DA się USZCZĘŚLIWIĆ :roll:

Pozdrawiam
Robert
Robert
Vmax - 85,32 km/h [2008]

Obrazek

Obrazek
Robert
Administrator

Postprzez mariusz k » Wt, 15 września 2009, 20:17

No i tu byłby problem. Bo wiadomo niektórzy juniorzy młodsi spokojnie dali by sobie radę a nawet walczyliby o wysoki pozycje, ale sporo osób w tym wieku miałoby problemy i mogłoby stwarzać zagrożenie. W takim wypadku trzebaby stworzyć dwie grupy startowe dla tych młodszych i tych najstarszych i dla kobiet, a jak wiadomo to wymaga więcej czasu jeśli chodzi o zamykanie ulic i koło się zamyka. Regulamin jest regulaminem i tyle trzeba go przestrzegać.

Inna sprawa dwie osoby do mnie pisały na temat wysokiego startowego. Moim zdaniem 30 zł to nie mało i co niektórzy moga narzekać, biorąc pod uwagę stawki na wyścigach organizowanych przez Pzkol. Inne porównanie to maratony które mają wyższe wpisowe. Kwestia dyskusyjna, wiadomo lepiej dla uczestników gdyby startowe wynosiło powiedzmy 20 zł. Ale ja nie wiem jakie są koszty i wymagania finansowe tego przedsięwzięcia i nie mi to oceniać.
mariusz k

Postprzez palma33 » N, 20 września 2009, 18:01

Witam panowie widze że w grupie dalej panuje chaos i indywidualnośc bo to co pokazaliście na wyścigu można porównać do meczu Polska-Słowenia żeby cała grupa AGK jechała w peletonie i niemogła założyć grupy pościgowej każdy patrzył na siebie obrazek żałosny no ale popisy są tylko na treningach przychodzi do wyścigu gdzie się powinna grupa pokazać to jest na odwrót każdy patrzy swojej dupy Wyścig super organizacja jak zwykle daje dużo do życzenia trasa nieoznakowana, niebezpieczne znaki nieosłonięte co spowodowało dość poważną krakse finisze lotne 20m po zakręcie to już musiał rzeczywiście ktoś mądry wymysleć wogóle dopuszczenie do wyścigu zawodników z licencjami z grup zawodowych no ale to już szczegół bo z każdym trzeba umieć się ścigać ale może zróbcie wyścig zawodowy na drugi rok pozatym zgubienie gdzieś klasyfikacjii wiekowych no i najaktywniejszego hehe tak wygląda organizacja no ale ciągle trzeba się uczyć tylko że to zniechęca zawodników do przyjechania na następny wyścig żałować tylko że grupa tam gdzie ma się pokazywać tego nierobi bo była naj;liczniejsza w peletonie a każdy rozciepany jak gnój za przeproszeniem na polu no ale indywidualność to specjalność tej grupy dlatego gratuluje :lol: :lol: :lol:
palma33

Postprzez Robert » N, 20 września 2009, 18:14

palma33 napisał(a):Witam panowie widze że w grupie dalej panuje chaos i indywidualnośc bo to co pokazaliście na wyścigu można porównać do meczu Polska-Słowenia żeby cała grupa AGK jechała w peletonie i niemogła założyć grupy pościgowej każdy patrzył na siebie obrazek żałosny no ale popisy są tylko na treningach przychodzi do wyścigu gdzie się powinna grupa pokazać to jest na odwrót każdy patrzy swojej dupy Wyścig super organizacja jak zwykle daje dużo do życzenia trasa nieoznakowana, niebezpieczne znaki nieosłonięte co spowodowało dość poważną krakse finisze lotne 20m po zakręcie to już musiał rzeczywiście ktoś mądry wymysleć wogóle dopuszczenie do wyścigu zawodników z licencjami z grup zawodowych no ale to już szczegół bo z każdym trzeba umieć się ścigać ale może zróbcie wyścig zawodowy na drugi rok pozatym zgubienie gdzieś klasyfikacjii wiekowych no i najaktywniejszego hehe tak wygląda organizacja no ale ciągle trzeba się uczyć tylko że to zniechęca zawodników do przyjechania na następny wyścig żałować tylko że grupa tam gdzie ma się pokazywać tego nierobi bo była naj;liczniejsza w peletonie a każdy rozciepany jak gnój za przeproszeniem na polu no ale indywidualność to specjalność tej grupy dlatego gratuluje :lol: :lol: :lol:

Masz racje ;]
Zapomniałeś dodać, że organizatorzy dorobili się OGROMNYCH kokosów na tym wyścigu ;]
Coś jeszcze masz do dodania...?
Do zobaczenia na twoim wyścigu w ŻORACH ;] jak go kiedykolwiek zorganizujesz...
Jak ktoś jest MALKONTENTEM to mu wszystko będzie przeszkadzać... ;]
Typowy polaczek... krytykować to pierwszy, ale zrobić coś to co innego... ;]
Nie będę z tobą polemizował, bo to bez sensu... ;]
Robert
Vmax - 85,32 km/h [2008]

Obrazek

Obrazek
Robert
Administrator

Postprzez mariusz k » N, 20 września 2009, 19:06

To ja się wypowiem. Jeśli chodzi o drużyne to nie oszukujmy się obecnie w AGK nie mamy fizycznych możliwości żeby kontrolować peleton przy takiej stawce zawodników. Gdy zawodnik w sezonie zalicza 3-5 wyścigów to nie ma możliwości aktywnej jazdy na wyścigu przy vśr 44km/h. Co z tego jak wyjde na zmiane i pociągne 200-300m z prędkością 50 km/h jak następny nie daje rady tego utrzymać. A jeśli chodzi o popisy na treningach to ponoć ty w tym przodowałeć na zgrupowaniu. Zabezpieczenie trasy: tu nie mam nic do zarzucenia, a ty drogi trenerze chyba się w Polsce nie ścigasz i nie wiesz jak bywa zabezpieczona trasa na wyścigach znacznie wyższej rangi, nawet piasku na zakrętach nie raczą pozamiatać. Jeszcze odnośnie premi to nie była ona 20 m za zakrętem tylko jakieś 150m, na TdP były w poprzednich latach dużo gorsze rzeczy np finisz 500m po nawrocie. A jak ktoś nie umi wchodzić w zakręty to może niech zmieni dyscypline.
Z dekoracją wyszła w sumie głupia sprawa, pewnie dla tego że Robert miał za dużo rzeczy na głowie i wtedy łatwo coś przeoczyć ale takie rzeczy się zdarzają i na przyszłość na pewno je wyeliminujemy.

Najważniejszą kwestią jest forma przeprowadzenia wyścigu, bo niestety przy tak krótkiej rundzie duble były nieuniknione i sporo ludzi na to narzekało. To akurat trzeba w przyszłości jakoś rozwiązać np. wprowadzając dwie grupy startowe podzielone na mocniejsze i słabsze kategorie ale to już trzeba przemyśleć co i jak.

Miłym zaskoczeniem dla mnie był dobry komentator, fajna atmosfera i całkiem spora liczba kibiców. Jeśli chodzi o mnie to sam zawaliłem wyścig i mam do siebie duży żal bo noga była. Najważniejsze że było lepiej niż w zeszłym roku.
mariusz k

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska